Това е SUV вариант на най-успешния и продаван модел

...
  Това е SUV вариант на най-успешния и продаван модел
Коментари Харесай

Авто Фест, 26.05.2023: Тестове на Toyota Corolla Cross и първото в историята BMW M3 Touring

 

Това е SUV вид на най-успешния и продаван модел на Toyota. Автомобилът е основан върху Corolla E210, и също споделя платформа с по този начин стремежи от дамите у нас C-HR, както и първокласния Lexus UX. Безспорният водач на Toyota при компактните SUV-та RAV4 порасна и компанията откри заместител на тази пазарна ниша.

Когато излезе през 2020 година бе първият модел на Toyota с 5-о потомство на хибридната система. Така Toyota сплоти всичко, което пазарът желае, в едно – благонадежден модел от С SUV сегмента. Името е потвърдено, за 55 години има 12 генерации и 50 млн. продажби. А Toyota от десетилетия има добро име на производител, който прави едни от минимум чупещите се коли.

Дизайнът е моден и типично японски, има издължени фарове с дълга линия за светлинен автограф. Фаровете са напълно LED, както и стоповете. Дължината е 4460 мм, което слага модела тъкмо в средата на сегмента. Широчината е 1825 мм, а височината 1620 мм. Колесната база от 2640 мм обезпечава задоволително място за пасажерите откъм гърба, само че несъмнено не е необятно.

Броните и страничните панели основават стабилен офроуд контур дружно с раздутите калници. Има Красив бял фон под решетката и на задната ризница, както и моден спойлер. По цялата дължина на купето е ситуирана хромирана лайстна.

В модела дебютира ъпгрейд по въздух и ново 12,3-инчово цифрово табло. Мултимедията също е 12,3-инчов екран със сензорно ръководство. Предлага се като стандарт и има бърза интеграция със смарт телефони. Багажното пространство е 433 литра, при прегъване на задния ред седалки нараства на 1337 литра. В салона има голям брой ниши за предмети, няколко врата за зареждане и безжично за телефоните, които го поддържат. Бутоните за затоплянето на седалките са големи и като че ли ще бъдат употребени от ловци с ръкавици, дизайнът им подухва на 90-те.

Базовият мотор е 1,8, тестовият ни е 2,0-литров със 197 к.с., който има и интелигентно задвижване на четирите колела с електромотор с 40 к.с. и 84 Нм, ситуиран на задните колела. Системата трансферира въртящ миг при нужда, само че даже да изключите програмата за непоклатимост, не може да дрифтите. Времето за ускоряване до 100 км/ч е цели 7,6 сек и надали ще има даже един клиент на модела, който ще се интересува от тази цифра. Това е фамилен автомобил, който ще бъде платен от клиент, който ще го кара леко и икономично.

Защото в случай че се опитате да го настъпите, може да останете без слух. При високи обороти автомобилът е много гръмък, само че това е минус на множеството самозареждащи хибриди с този вид кутии. Разходът е към 6 л/100 км на дълъг път на автомагистрала с трима души, което е стабилен резултат.

Воланът има електрическа рейка и е много мек, в завоите шасито е относително устойчиво, ходовата част е много стегната като че ли фокусът е немският пазар, пословично прочут с желанията на клиентите за по-твърди шасита. Но пък и гладките пътища могат да го понесат, до момента в който у нас неравните отприщват тропания. Отпред има MacPherson, а откъм гърба с триъгълни носачи.

Автомобилът е снабден с всички системи за сигурност, за които може да се сетите, обединени са в един модул Toyota Safety Sense. Това е първият модел на Toyota с широкоъгълна предна камера. Освен адаптивен круиз надзор, може да ползвате и полуавтономна система и да отлепите ръцете си от кормилото.

Toyota Corolla Cross е забавно предложение в сегмента и сигурно ще има много фенове, както всеки един модел на компанията.

Наско го кара за доста малко в Словения дружно с още сътрудници от България, а в този момент ние караме първата кола на българска почва, да първата, при първата опция, която ни се отдаде, тъй като това е една от най-интересните и мечтани коли напоследък.

Когато на едно комби литрите в багажника са му по-малко от конските сили, може да се чака, че то ще е малко по-специално. В случая е доста по-специално, тъй като през днешния ден ви представяме първото в историята BMW M3 Touring.

По-задълбочените в тема ще си спомнят, че имаше концепт на М3 комби от поколението Е46, само че за жалост на мнозина той не видя бял свят. Единствените комбита M-ки в серийно произвеждане са били М5 E34 и именитото М5 Е60, създадено в лимитиран тираж от 1025 бройки. Поводът през днешния ден да се любуваме на този напомпан звяр, с който може да транспортите новата си пералня е 50-годишнината на звеното за моторни спортове на BMW - M GmbH.

Дизайнът несъмнено е приятност за окото. Може би тъй като не сме виждали такова нещо от BMW до момента, се осмеляваме да заключим, че наподобява по-добре и от М3 седан, и от купето М4. Просто тази издължена комби форма кореспондира абсурдно-страхотно с по-широките арки на задните калници, приютяващи по-големи колела от предните (20 инча откъм гърба, 19 отпред), само че най-много с карбоновия дифузьор под задната ризница, от който стърчат четирите „ гърмящи цеви “ на спортната изпускателна система Akrapovic.

Жоро не е забелязал, само че има спомагателен лип-споилер на багажника, само че главното тук е, че BMW от дълги години обратно някак си съумяват да вършат комбитатата си по-красиви от седаните, което е извънредно мъчно.

Отпред може би към този момент свикнахме с тези големи бъбреци, към този момент наподобяващи повече на бобърски зъби, само че както всякога подчертаваме - тук наподобяват на място. При М моделите те са още по-подчертани с остри горни ръбове, които са непосредствено продължение на мускулестите извивки на предния похлупак и по този начин ги вършат да наподобяват като едни големи тръби, жадни за въздух.

Отвътре получавате същия шир като в Серия 3 комби и същия 500-литров багажник, който може да нарасне до 1510 л, когато спуснете задните облегалки, делими в съответствие 40:20:40. Вратата на багажника е с електрически механизъм и настрана отварящо се стъкло. Отделението за движимости в пода предлага място за щората на багажното поделение и за разграничителната мрежа. Като алтернатива се оферират автоматизирано издигащи се релси против плъзгане на товарите, които не разрешават багажите ви да се пързалят при динамични обстановки на пътя. А такива с тази кола няма да липсват.

В интериорното оформление се отличава новият закривен екран, събиращ в едно 12.3-инчовият екран на таблото и 14.9-инчовият сензорен екран на мултимедията, от който се управляват всички функционалности на автомобила. Графиките са със специфичен М жанр, с цел да добавят спортните страсти на лидера. Предните седалки несъмнено са спортни, като тези в тестовата кола се отличаваха със зрелищна тапицерия, а като алтернатива може да поръчате и същински карбонови спортни корита.

М3 Touring ще се предлага единствено във версия Competition и с 4х4 задвижване. Не бързайте да се ядосвате за последното - с помощта на особено настроената xDrive система, М3 е по-бързо, а и имате алтернатива да я изключите, оставайки единствено на задно.

Сериозната мощ е изстискана от бързооборотен 3-литров, 6-цилиндров редови мотор, отличаващ се с линейно разрастване на мощността до високите равнища на натоварване. Охладителната система и снабдяването с масло са пригодени за високите надлъжни и странични ускорения при шофиране по спортна писта. Да, това комби би се чувствало ужасно на писта. Специфичната М изпускателна система с клапи с електрическо ръководство може да трещи крепко, обогатявайки цялостното преживяване с прочувствен тон. Но кому е нужно той да бъде вкарван и посредством тонколоните в купето е безусловно неразбираемо. И излишно. Мощността на мотора се трансферира към асфалта от осемстепенна трансмисия M Steptroniс, която има три степени на заостреност на превключване и може да се ръководи с лостчетата на кормилото.

Така динамичността е същата като при седана на М3, нищо, че колата е със 105 кг по-тежка (1865 кг). До 100 км/ч се изстрелвате за бруталните 3.6 сек., а до 200 км/ч за 12.9 сек.

Стандартно оптималната скорост е лимитирана на 250 км/ч, само че с опционалния M Driver пакет, с какъвто беше оборудвана тестовата кола, прекъсвачът е изместен на 280 км/ч. И тук идва най-важният въпрос - по какъв начин си съжителстват тази брутална мощност и скорост с практичната комби форма. Отговорът е - отлично! Ние персонално не успяхме да усетим никакви разлики с прецизността, остротата и директността на ръководството при М3 седан. Може би в случай че има някакви, те са вероятни да бъдат усетени единствено при непосредствена промяна на едната с другата кола. Но като имате поради за съпоставения сред какви „ бръсначи “ приказваме, то бъдете сигурни, че няма да ви е елементарно да намерите по-прецизна кола зад кормилото въобще.

Допълнителна оптимизация е реализирана посредством характерни за модела греди в дъното на каросерията и укрепване на багажното поделение.

Дори спирачките имат опция да се настроят в две степени на заостреност на реакцията, а като алтернатива може да поръчате карбон-керамични дискове, които няма да прегреят на спортната писта, само че пък може да ви притеснят със скърцане като са студени.

Оставих Жоро да напише всички свои усещания, както и да повтори характерностите, а в този момент какво разбрах от 400 километра, от които 200 по планинските пътища в Рило-Родопския масив, завити пътища с влажен, само че ненадейно добър асфалт: Знаете представяли сме ви всичко от М3/4 излязло досега – на задно предаване, към този момент с 4х4 версията и фейслифта на модела. М3 Туринг е с по-шумна изпускателна система от тях, да положителния тон се завърна, дори леко ни натовари в последните 100 километра и затворихме клапите. М3 Туринг е с повече мощ в ниските предавки от тях – налягането на турбокомперсорите е нараснало и тръгвате в действителност като катапулт. М3 Туринг е с по-твърдо окачване от тях – в предходните ни проби на писта Дракон със седана и купето дори леко ни тормози мекотата на предницата. BMW в действителност са създали комбито, към което има доста упования една концепция по-добро от седана и купето. И да, мокрите и хлъзгави пътища към този момент са безпроблемни за „ жигосаните “ BMW и след доста тормоз по завоите с опити да я изкараме отвън равновесие, това просто не се случи, даже за миг.

Така че умерено, фамилни бащи с бензин в кръвта - има бъдеще и за нас.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР